10-06-21 Proveniershof

Totaal aantal plaatsen: 15 (15 plaatsen beschikbaar)
NOTEER IN JE KALENDER >

Datum en tijd:

juni 10, 2021 10:00 am - 1:00 pm

Locatie workshop:

Proveniershof, Haarlem

Deel deze workshop

Beschrijving

10-06-2021 Proveniershof Haarlem

Het Proveniershof is een hofje in Haarlem, gelegen aan de Grote Houtstraat 140, de drukste winkelstraat van Haarlem. Het Proveniershof heeft wel de vorm van een hof, maar is anders dan ‘gewone’ hofjes niet gesticht door een gilde, een rijke particulier of een kerk. De naam Proveniershof dankt het hofje aan het feit dat hier tot 1866 een Proveniershuis te vinden was.

Op de plek van het Proveniershof was vroeger het vrouwenklooster St. Michael gevestigd. Na de hervorming werd het pand aan de Schutterij van St. Joris gegeven. Het klooster werd in 1591 afgebroken en vervangen door een nieuw doelengebouw. Het voormalige kloosterhof werd gebruikt als schietterrein. Na het vertrek van de schutterij is het pand even een stadsherberg geweest. In 1706 werd het complex verbouwd tot een soort verzorgingshuis voor oudere mensen. In totaal zijn er 67 woningen waarvan er 38 rond de tuin liggen. De overige huisjes liggen aan de aangrenzende straatjes. In dit hof mogen ook echtparen wonen.

Het hofje (1704)is genoemd naar preuves. Dat waren mensen die van aalmoezen leefden. Maar die woonden hier niet. Integendeel: hier woonden vooral leden van de gegoede burgerij. Door zich in te kopen kregen ze de gelegenheid om hier op latere leeftijd te gaan wonen. Nu is het hofje vooral geliefd bij kunstenaars en rustzoekers. Zorgeloos genieten van zelfgebakken taart en ander lekkers doe je hier bij ”Hofje zonder zorgen”.

Bij slecht weer heb je vanuit het raam een mooi uitzicht over het Proveniers hofje. Achter in de tuin leidt een gang naar het Nieuwe Kerksplein en de Vijfhoek. Dat is een gezellige volkswijk met een wirwar van pittoreske straatjes, steegjes, pleintjes en weer andere hofjes.

De les wordt gegeven door Barbara Schröder

FAQ evenement

Buiten locatie

Bij slecht weer is de mogelijkheid om binnen in het restaurant te tekenen. Mits deze geopend is.

Inschrijven:

Workshop

Proveniershof
15 plaatsen beschikbaar
Aantal plaatsen
Prijs per workshop: 60.00
Aantal inschrijvingen: Totaal: